Stormklantcontact.com maakt gebruik van cookies en we zijn wettelijk verplicht u te informeren en toestemming te vragen. Indien u deze website blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.

Randstad: Verandering is geen feestje!

Iemand die u zegt dat veranderen leuk is, is waarschijnlijk een verandermanager. Het is een merkwaardige uitspraak, want als u gaat veranderen zit u in een situatie waarin u niet wilt zijn, u moet veel tijd en geld besteden om gedrag te veranderen dat u fijn vindt en u weet niet zeker of de nieuwe situatie gaat opleveren wat u er van verwacht. Veranderen is dus geen feestje, maar soms wel een noodzakelijk kwaad!. Aldus Jan de Jong, Directeur Randstad Callflex en één van de gastsprekers op het Kennisevent Transitie naar de Cloud op 11 oktober. We stelden Jan een aantal vragen.

Kun je kort wat vertellen over jouw rol bij Randstad?

Ik ben met een team van managers en intercedenten verantwoordelijk voor dienstverlening van Randstad in de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel. Wij bedienen ongeveer 800 zeer diverse klanten in hun personeelsbehoefte en voorzien circa 2.500 werknemers in hun behoefte aan arbeid. Daarvoor probeer ik zowel op korte als op lange termijn de driehoek van processen, commercie en medewerkers te bewegen.

Bij transitie hoort verandering van gedrag. Kun je uitleggen waarom?

Omdat een blijvende verandering alleen gerealiseerd wordt als het gedrag verandert. Zelfs nog meer als dat gedrag niet meer dagelijkse prikkels nodig heeft, maar inmiddels weer is ingesleten tot een soort automatische piloot.

Organisaties moeten alleen veranderen als het echt noodzakelijk is, waarom?

Als het niet kapot is, blijf er af. Veranderen kost energie en heeft altijd negatieve impact op klanten. Dus je moet je realiseren dat de wijziging het echt beter maakt voor alle partijen. Hier wordt in mijn ervaring vaak te makkelijk naar gekeken.

Regelmatig worden veranderingen binnen organisaties ingezet en vervolgens blijkt dat het geen kans van slagen heeft of het wordt stopgezet. Waar ligt dat aan denk je?

Vaak wordt onvoldoende monnikenwerk gedaan en de grootste veroorzakers daarvan zijn leiders met een te groot geloof in eigen kunnen (In mijn andere bedrijf kon dit ook). En haast/tijd (We moeten wel want anders zijn we te laat).

Wat vormt in algemene zin de grootste uitdaging als het gaat om verandering?

Tijd nemen voor een zorgvuldig traject van plan en uitvoering voor introductie – implementatie en executie; Volhouden, afhankelijk van de verandering door inspireren, motiveren, trainen, coachen, controleren etc.

Kunnen je kort wat weggeven van jouw presentatie op het kennisevent?

Zelf hang ik altijd in een eeuwige tweestrijd tussen modern en klassiek verandermanagement.  Mijn ervaring heeft me gebracht dat ik er van overtuigd ben dat de pessimist het wint van de optimist, maar waarom zegt de literatuur anders. Hoewel ik iedereen een positieve kijk op het leven en op verandering gun, gun ik ook iedereen een geslaagde en blijvende verandering. Ik hoop dat ik wat onweer en regen kan brengen in de veranderwereld.

Wilt u meer weten? Neem dan deel aan het kennisevent.

U kunt dit bericht delen met anderen!Share on Facebook

Facebook

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Email this to someone

emailKunnen wij u helpen?